Kan een kurkvloer in de badkamer gelegd worden ?

Het antwoord : ja en neen.

Kurk is thermisch en akoestisch isolerend. Het voelt aangenaam warm aan de voeten. Het is dus een ideale vloerbedekking voor een ruimte waar je op je blote voeten rond loopt. Bovendien is het waterbestendig. Denk maar aan de kurkstoppen op de wijnflessen. In de vorige eeuw werden er zelfs reddingsvesten met kurk gemaakt.

Maar niet alle kurkvloeren kunnen in een badkamer. Dit heeft met de samenstelling te maken. We onderscheiden twee manieren om kurkvloeren te plaatsen nl.


Verlijmde kurkvloeren

Verlijmde kurkvloeren zijn soepel en worden steeds verlijmd op een egale of geëgaliseerde ondergrond.

Door de kurk te verlijmen, zijn er geen uitzetvoegen nodig. Na de plaatsing moet de kurkvloer afgelakt of vernist worden. Hierdoor zijn de naden of voegen tussen de kurktegels volledig dicht. De vernis zorgt dus voor een slijtlaag waardoor de kurkvloer eenvoudig te onderhouden is en voorkomt dat het vocht onder de kurk op de lijm komt. De contactlijm is niet waterbestendig. Maar door het aflakken na de plaatsing komt de lijm niet in contact met het water van de badkamer.
Indien er een probleem is met opkomend vocht, kan de kurk dus niet gebruikt worden omdat de lijm dan zal lossen en uiteindelijk ook de kurkvloer.
De totale dikte van de kurkvloeren inclusief egalisatie van ondergrond is circa zijn 6 tot 8 mm.


Klik kurkvloeren

Bij de klikvloeren of kurklaminaat onderscheiden we verschillende kliksystemen nl HDF-klik verbinding en een kurken klikverbinding.

HDF/MDF klikverbinding zoals laminaat

De referenties met een onder en/of tussenlaag in kurk met HDF klik zoals laminaat zijn niet waterbestendig.

Bij gebruik in een badkamer kan de klik verbinding na verloop van tijd krom trekken door het veelvuldig gebruik van water. Deze vloeren kunnen wel perfect met een vochtige dweil onderhouden en zijn uitermate geschikt voor slaapkamers of woonkamers.
Klik kurkvloeren met HDF verbinding zijn 9 tot 12 mm dik. Er is geen extra ondervloer nodig. De kurk onderlaag is reeds inbegrepen.

Kurk klikverbinding

Aangezien kurk waterbestendig is kunnen deze dus wel in een vochtige ruimte. Deze vloeren zijn soepeler en dunner dan de klik kurkvloeren met HDF. Hierdoor wordt het weer belangrijker dat de ondergrond egaler is. Op bv OSB platen kan dit rechtstreeks geplaatst worden. Bij tegelvloeren met een grote(re) voeg zal er doorgaans eerst geëgaliseerd moeten worden.
Deze vloeren hebben een dikte van 6 tot 7,3mm.

Meer info over kurkvloeren kan U hier terugvinden