FAQ

Algemeen

Wanneer kies ik kurk en wanneer kies ik pvc of laminaat ?

Zoekt U een warme, dempende vloer dan kiest U voor kurk.

Zoekt U een slijtvaste, duurzame oplossing dan kiest U voor PVC.

Zoekt U een budgetvriendelijke oplossing, dan kiest U voor laminaat.

Wanneer kies ik een verlijmde of een zwevende “klik” vloer ?

  • Bij een verlijmde vloer zijn de eisen voor de ondergrond doorgaans strenger. Egaliseren van de ondergrond, ook bij nieuwbouw chapes, is bijna steeds noodzakelijk. Door deze manier van plaatsen krijgt men echter wel een aangenaam loopgeluid in de ruimte, geen uitzetvoegen en profielen dus een mooiere afwerking en volledig vochtbestendig.
  • Bij een zwevende vloer kan men dikwijls van op de bestaande ondergrond vertrekken, al of niet met een extra ondervloer op rol. De meeste zwevende vloeren zijn kant-en-klaar afgewerkt. De plaatsing zal dus sneller gedaan zijn.

Met welke totaaldikte moet ik rekening houden ?

  • Verlijmde kurkvloeren 4mm + egalisatie 2 mm is 6 mm
  • Verlijmde PVC 2,5 mm + lijm 1 mm + egalisatie 2 mm is 5,5 mm
  • Zwevende kurkvloeren 10,5 mm + (eventueel ondervloer 3 mm) is 13,5 mm
  • Zwevende PVC vloeren 4 mm + (eventueel mflortalent ondervloer 1,5 mm) is 5,5 mm
  • Stille laminaatvloer 9,2 mm + (eventueel ondervloer 3 mm) is 12,2 mm

We hebben vloerverwarming/koeling : welke vloer en waarom ?

PVC vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming/koeling. Deze vloeren zullen de warmte beter geleiden en minder weerstand hebben waardoor het rendement van Uw vloerverwarming optimaal is. Kurk is een isolerend materiaal. Hierdoor duurt het langer dat U rendement haalt uit Uw vloerverwarming. Langs de andere kant houdt kurk de warmte langer vast.

Ik zoek een vloer voor de badkamer ?

De klassieke zwevende kurkvloer en laminaat zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes. De verlijmde kurkvloer wordt na de plaatsing afgelakt. Hierdoor zijn de naden tussen de tegels dicht en is de vloer geschikt voor de badkamer. De verlijmde en zwevende PVC vloeren kunnen, mits het regelmatig gebruik van mflorpolish, ook in badkamers toegepast worden.

De ideale vloer bij intensief gebruik : kurk , PVC of laminaat ?

Bij verniste (kurk)vloeren zal U na verloop van tijd een nieuwe laklaag moeten/kunnen aanbrengen. We hebben kurkvloeren, PVC vloeren en laminaatvloeren in ons gamma waarop de fabrikanten tot 25 jaar garantie geven bij huishoudelijk gebruik en tot 15 jaar bij commercieel gebruik.

Welke vloer kan Serena aanbevelen voor de keuken ?

De keuken is de plaats waar de vloer het meeste last van slijtage heeft.  Een verlijmde kurkvloer is volledig vochtbestendig en dus makkelijk te onderhouden. U zal naargelang het onderhoud na ongeveer 5 jaar een nieuwe laklaag moeten aanbrengen. De PVC vloeren, zowel verlijmd als zwevend, zijn goed waterbestendig en hebben een zeer slijtvaste toplaag, zelfs geschikt voor commerciële en licht industriële toepassingen.

Wat met vlekken van rode wijn, koffie, azijn,… ?

Indien de vlekken worden opgekuist alvorens opgedroogd, zullen er geen kringen in de toplaag zitten. Belangrijk is de kurk- of de pvc-vloer regelmatig te dweilen met het juiste beschermproduct om vlekken, slijtage en krassen te voorkomen.

Mijn kinderen spelen graag op de grond. Welke vloer is ideaal ?

Kurk is warm, geluiddempend, anti statisch en anti allergisch, zacht aanvoelend,… Kurk heeft vele eigenschappen waardoor het de ideale vloerbedekking voor kinderkamers, kindercrèches, slaapkamers, …

Ik zoek een vloer voor de badkamer ?

De klassieke zwevende kurkvloer en laminaat zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes. De verlijmde kurkvloer wordt na de plaatsing afgelakt. Hierdoor zijn de naden tussen de tegels dicht en is de vloer geschikt voor de badkamer. De verlijmde en zwevende PVC vloeren kunnen, mits het regelmatig gebruik van mflorpolish, ook in badkamers toegepast worden.

Waarom zijn er afwerkprofielen nodig ?

Bij zwevende kurkvloeren en laminaatvloeren worden de panelen in elkaar geklikt door HDF panelen. Deze kunnen uitzetten/krimpen door temperatuurschommelingen. Daarom hebben deze vloeren een uitzetvoeg nodig. Tegen de muren kan dit opgevangen worden door (bijpassende) plinten te plaatsen. Aan drempels, trappen en overgangen naar andere vloeren, is een overgangsprofiel of U profiel aan te raden. Hierdoor is de vloer proper afgewerkt en makkelijk te onderhouden achteraf.

Welke garanties krijg ik ?

Alle garanties worden verstrekt door de fabrikanten Wicanders en Mflor, allebei wereldwijd marktleider in hun productgroep.

Kurk

We hebben last van allergieën : wat als er een serena kurkvloer geplaatst wordt ?

Kurk is volledig antistatisch. Hierdoor is de vloer makkelijk stofvrij te houden  en warm aan te bevelen voor allergiepatiënten.

Is kurk poreus ?

Een kurkstop van een wijnfles bv is minder hard geperst en niet vernist en daardoor lijkt kurk wat poreus. De kurkvloeren echter zijn afgewerkt met aangepaste, slijtvaste vernissen. Deze vloeren kunnen dus wel een stootje verdragen.

Kunnen er krassen op mijn kurkvloer komen ?

Op alle verniste vloeren, dus ook op een verniste kurk, kunnen krassen komen. Regelmatig aanbrengen van polish of protect voorkomt krassen in de vernislaag. Na verloop van tijd kan de kurkvloer hervernist worden en zullen de beschadigingen verdwenen zijn.

Kan kurk in de douchecel geplaatst worden ?

Ja. Belangrijk bij de plaatsing van de wandkurk  in douches is het gebruik van een 2 componenten kurkwandlak, goed afkitten van de kurk aan de douchebak en na 1,5 à 2 jaar hervernissen! Kurk op de vloer in de douche raden wij af.

Hoe moet ik mijn kurkvloer onderhouden ?

Bekijk onze onderhoudswijzer hier.

Op welke ondergrond kan kurk verlijmd worden ?

Kurk kan verlijmd worden op een egale, poreuze en blijvend droge ondergrond. In de praktijk wil dit zeggen dat de ondergrond in de meeste gevallen dient geëgaliseerd te worden. Indien U werkt met houten platen zoals bv OSB, kan dit rechtstreeks geplaatst worden op voorwaarde dat deze platen vastgeschroefd zijn en de overgangen tussen de  platen opgevuld zijn met een elastische houtpasta.

Op welke ondergrond kan een zwevende kurkvloer/laminaat geklikt worden ?

Bij een zwevende vloer kan men dikwijls vanop de bestaande ondergrond vertrekken, al of niet met een extra ondervloer op rol. Deze rol kan zorgen voor een bijkomende nivellering van de ondergrond en een extra demping van loopgeluiden als naar benedenverdiepingen.

Maakt een zwevende kurkvloer ook zoveel lawaai als laminaat ?

Omdat er bij een zwevende kurkvloer zowel een kurk tussen- als een kurkonderlaag inbegrepen is, zal deze vloer veel aangenamer zijn om op te lopen omdat deze veel warmere aanvoelt en veel beter dempt dan de klassieke laminaatvloeren.

In welke ruimtes kan kurk geplaatst worden?

Livings, keukens, slaapkamers,… overal kan kurk toegepast worden. U hebt de keuze tussen verlijmde en zwevende kurkvloeren, tussen onverniste en kant-en-klare referenties, duizenden combinatiemogelijkheden, verschillende legpatronen en afmetingen van tegels (in het verlijmde gamma). U kan uw vloer volledig personaliseren volgens uw eigen wensen en verlangens.

Kan kurk in een badkamer worden geplaatst?

Verlijmde kurkvloeren die na de plaatsing vernist worden, kunnen in vochtige ruimtes toegepast worden. Kurk zelf is vochtbestendig, de contactlijm waarmee de kurk geplaatst wordt niet. Door de vloer te vernissen of lakken na de plaatsing, voorkomt men dat het vocht op de lijm komt. In een badkamer is het wel noodzakelijk uw kurkvloer af te kitten tegen het bad.

Hoe lang gaat een kurkvloer mee?

Kurk kan vele jaren meegaan. Enkel de vernis dient na verloop van tijd, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud van uw kurk, vervangen te worden.

Maken naaldhakken en zware meubels geen indrukken in de kurk?

Kurk is een veerkrachtig materiaal en heeft hierdoor een herstellend vermogen. Bij zware meubels met “scherpe” poten is het wel raadzaam om viltjes te plaatsen.

Kan ik kurk zelf plaatsen?

Meer dan de helft van ons clienteel, bij corkloc zelfs meer dan 80 %, zijn zelfplaatsers. U kan bij ons de juiste materialen en een correcte uitleg krijgen om uw plaatsing tot een goed einde te brengen. Bovendien is het mogelijk dat, indien de ondervloer dient geëgaliseerd te worden, wij dit kunnen doen zodat u op een perfecte basis uw kurk zelf kan verlijmen.

Verkleurt kurk door invloed van de zon?

Vooral “naturel” of niet gekleurde kurk, zal door invloed van UV-stralen fel verkleuren of afbleken. Gekleurde of kunstmatig gebleekte kurk is beter bestand tegen verkleuring.

Is kurk een goede isolator?

Kurk kent zijn gelijke niet betreffende geluids- en warmte-isolatie. Als u zichzelf wilt overtuigen, laat dan een sleutelbos vallen op een parket- of laminaatvloer en daarna op een kurkvloer. Het verschil is duidelijk merkbaar. Ook als u blootvoets over een kurk wandelt, merkt u duidelijk een verschil met andere types vloerbedekkingen.

PVC Vloeren

Hoe moet ik mijn PVC vloer onderhouden ?

Bekijk onze onderhoudswijzer hier.

Op welke ondergrond kan pvc verlijmd worden ?

De ondergrond voor de verlijmde  PVC vloer dient steeds geëgaliseerd te worden.

Op welke ondergrond kan een zwevende pvc vloer geklikt worden?

Zwevende PVC vloeren kunnen rechtstreeks op bestaande vinyl of linoleumvloeren geplaatst worden. In de andere gevallen is het steeds raadzaam om Mflortalent ondervloer te leggen als onderlaag.

Laminaatvloeren

Wat wordt er bedoeld met stille laminaatvloeren ?

Serena heeft een gamma laminaatvloeren in de collectie met een geïntegreerde isolerende kurkonderlaag. Hierdoor bekomt men betere thermische en akoestische eigenschappen dan laminaatvloeren zonder deze onderlaag.

Waarom een extra ondervloer onder een zwevende kurk/laminaat plaatsen  ?

Door de manier van plaatsen zal er een holler loopgeluid zijn tov bv verlijmde kurkvloer. Een extra onderlaag op rol zal bijkomende akoestische en thermische verbeteringen geven.