Onderhoud van kurkvloeren

Het onderhoud van Uw verniste kurkvloer

Het onderhoud van Uw kurkvloer bestaat uit 3 onderhoudsproducten nl

  • een intensief reiniger (Remover of Power Strip), voor het verwijderen van hardnekkig vuil, vet en oude polish lagen. Na gebruik 1 laag Protect aanbrengen.
  • een dagelijks schoonmaakproduct (Serena Clean) voor de dagelijkse reiniging van Uw vloer. Serena Clean is te bekomen in verpakkingen van 1 liter of 2,5 liter of 10 liter
  • een periodiek toe te passen vloerpolish (Serena Protect of Polish mat). dat afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, maandelijks tot jaarlijks kan aangebracht worden. Serena Protect is te bekomen in verpakkingen van 1 liter of 2,5 liter of 10 liter.

Belangrijk Bij kurkvloeren waarbij de laklagen na de plaatsing wordt aangebracht, mag tot 7 dagen na de installatie geen onderhoud worden toegepast, dit om de lijm en de lak goed uit te laten harden. Maak de vloer, gedurende de eerste dagen, schoon met een stofwisser of stofzuiger. Hierna volgen de instructies schoonmaken en behandelen.

Eerste schoonmaak en onderhoud

Stap 1 Verwijder alle stof en oneffenheden. Om te beginnen de vloerkurk schoonmaken met Serena Clean. Bij hardnekkig vuil eventueel eerst plaatselijk reinigen met Serena Remover / Power Strip Volg de instructies op de verpakking.

Stap 2 Wanneer de kurkvloer geheel droog is, kan Serena Protect of Polish Mat opgebracht worden.

Stap 3 Serena Protect of Polish Mat met pluisvrije doek onverdund en gelijkmatig aanbrengen. Vermijdt het in gedeeltes behandelen van de kamer en het laten drogen. Door een nieuwe Serena Protect of Polish Mat laag aan te brengen op een reeds gedroogd gedeelte kunnen glansverstoringen en aanzetstrepen ontstaan. 1 liter Protect/Polish is voldoende voor behandeling van ca 45 m². Als er meerdere lagen Polish zijn aangebracht kunnen deze verwijderd worden met Serena Remover / Power Strip

Wekelijks onderhoud

In het wekelijks onderhoud dient U Uw kurken vloer “droog” te onderhouden, door Uw vloerkurk te reinigen door stofwisser of stofzuiger. Vochtig dweilen alleen in geval van zware vervuiling. Gebruik altijd een goed uitgewrongen, licht vochtige dweil.

Stap 1 Kurvloer stofzuigen of stofwissen.

Stap 2 Serena Clean toepassen en kurken vloer volledig laten drogen.

Periodiek onderhoud

Is Uw kurvloer sterk vervuild of ziet U glansverstoringen in de vloer, zichtbaar op o.a. “looppaden”, dan is het tijd voor een goede behandeling van Uw vloerbedekking. Bijgaand de instructies om de voorgaande behandelingen en het zware vuil te verwijderen. Gebruik altijd een licht vochtige dweil om te voorkomen dat er te veel water op de vloer komt.

Stap 1 Vet, hardnekkig vuil en oude polishlagen dienen te worden verwijderd. Reinig de vloer met Serena Remover.

Stap 2 Breng Serena Remover / Power Strip op de kurvloer aan. Niet langer dan 5 minuten laten inwerken. Maak de vloerkurk schoon terwijl deze nog vochtig is met gebruik van een uitgewrongen dweil of mop (schoon water). Na deze behandeling moet de vloer er mat uitzien.

Stap 3 Breng nu een nieuwe Serena Protect of Polish Mat laag aan met een wasverdeler. Deze laag dient onverdund en gelijkmatig aangebracht te worden.

Voorkom problemen met Uw kurkvloer

Een vloer is er om op te leven. Door het gebruik van natuurlijke materialen wordt de vloer, naar mate hij ouder wordt, levendiger in structuur, kleur en dessin. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de vloer, alsmede de leefomstandigheden, is een vloer onderhevig aan gebruiksslijtage. Dit is normaal en inherent aan vloerbedekking.

Hints en tips :

• Gebruik geen verdunners, zoals aceton, olie, schuursponsjes, schuurmiddelen of op amoniak gebaseerde schoonmaakproducten.

• Gebruik geen eigen schoonmaakmiddelen of poeders aangezien de bijtende stoffen en/of amoniak die hierin verwerkt zijn, permanente schade kunnen aanbrengen aan Uw vloer.

• Zorg dat producten die kunnen afgeven, zoals asfalt, rubber, oplosbare verf en schoenpoets, niet in aanraking komen met de vloer. • Zorg dat er geen water op de naden achterblijft en indien gemorst, meteen verwijderen. Frequent of buitensporig gebruik van water kan Uw vloer beschadigen. Water dat achterblijft op de vloer, specifiek op de naden, kunnen beschadigingen veroorzaken die niet worden gedekt door de garantievoorwaarden.

• Gebruik inloopmatten of kleden om zand, steengruis, vuiligheid en water te minimaliseren. Gebruik geen matten gebaseerd op latex of rubber; deze kunnen verkleuring van Uw vloer veroorzaken (weekmakers).

• Geen meubels of apparaten over Uw vloer heen schuiven. Gebruik meubel onderleggers onder zwaar meubilair om het gewicht te verdelers. Gebruik vilt onderleggers onder stoelen en tafels om eventuele krassen te voorkomen bij het schuiven van het meubilair.

• Voorkom dat sigaretten, lucifers en andere hete objecten in aanraking komen met de vloer. Hierdoor kunnen verkleuringen en beschadigingen ontstaan.

Mocht, na het normale onderhoud, de vloer niet hersteld zijn, is dit een teken dat de vloer schoongemaakt en opnieuw behandeld dient te worden. Het herlakken of opnieuw vernissen van de vloerkurk is na verloop van tijd nodig. Hierna zal de kurkvloer er terug als nieuw uitzien.