Kurk, het mooiste geschenk van de natuur

 

Kurk is de schors van de kurkeik. Het wordt handmatig van de stam gehaald, wanneer de boom 25 jaar oud is en nadien om de 9 jaar, zonder de boom te beschadigen. De schors groeit gewoon weer aan.  Iedere cm³ kurk bevat 40 miljoen cellen die een “honingraatstructuur” vormen en de boom beschermen tegen slechte weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Elke cel functioneert als een natuurlijke mini isolator tegen temperatuurverschillen.

De akoestische, thermische en schokdempende eigenschappen van kurk, naast de energiebesparing, maken van dit product het ultieme isolatiemateriaal en materiaal voor wand of vloerbedekking.

Meer stilte :

Kurk bezit uitstekende geluiddempende eigenschappen omdat de cellen functioneren als geluidisolatoren. De kurkvloeren van Wicanders kunnen het geluid in een kamer gemakkelijk dempen (loopgeluid), en doet dienst als geluidsbuffer tussen de vloer en de ruimten eronder (contactgeluid), zodat het zeer efficiënt is in woon- en bedrijfsruimtes. Vergelijkende testen tussen kurkvloeren en laminaatvloeren hebben aangetoond dat kurkvloeren het geluid tot 53% reduceren. De Wicanders-producten zorgen voor een rustige omgeving met meer comfort en ontspanning.

Meer warmte :

 Door de natuurlijke warmte-isolerende eigenschappen van kurkvloeren zijn deze zeer energie-efficiënt en voelen aangenaam warm aan, zelfs met blote voeten. De optimale temperatuur van de vloer, gedurende het hele jaar, levert een belangrijke bijdrage aan het algemeen comfort. Wanneer de voettemperatuur op vier verschillende materialen wordt getest, blijkt dat kurk veruit de beste oplossing is om warmte vast te houden. Het is beter dan hout en veel beter dan vinyl of keramische tegels wat betreft energieverlies.

Meer loopcomfort :

 Kurkvloeren zijn zeer comfortabel om op te lopen door de natuurlijke veerkracht van kurk en geven u tijdens het lopen een uniek comfortabel gevoel. De hoge comfortperceptie van kurk overtreft die van linoleum, van een laminaatvloer en van keramische tegels. Wanneer u met blote voeten over een kurkvloer loopt, heeft u een behaaglijk, ontspannen en prettig gevoel, naast een algemeen gevoel van welzijn. Prettig om aan te raken en gemakkelijk om op te lopen: zo waardevol zijn kurkvloeren.

Meer bewegingsvrijheid :

Lopen over te harde vloeren wekt energie op die stijgt naar onze spieren en pezen zodat ze gaan trillen. Dit wordt veroorzaakt door het contact van onze hiel met de vloer. Deze trillingen veroorzaken na verloop van tijd pijn in onze voeten, benen en onderrug en zorgen voor overbelasting. Te zachte vloeren zorgen voor vermoeidheid en zijn niet gemakkelijk om op te lopen. Dat ervaart u ook als u 45 minuten lang over zacht zand loopt. Zachter dan een laminaatvloer en harder dan tapijt. Kurkvloeren zijn perfect om het schokeffect van de hiel en bijkomende lichaamsspanning te verminderen, maar zijn toch voldoende stabiel om de voet te ondersteunen en de loopinspanning en vermoeidheid te verminderen.

Meer schokbestendigheid :

 Door de elasticiteit en samendrukbaarheid van kurk kan het zich aanpassen aan druk. Wanneer het wordt samengedrukt verliest het zijn flexibiliteit niet en neemt het nadien zijn oorspronkelijke vorm weer aan zonder beschadigd te raken. Kurkvloeren zijn door hun veerkracht in staat harde schokken te absorberen. Wanneer een voorwerp per ongeluk op een kurk- of laminaatvloer valt, worden naargelang het soort vloer verschillende resultaten bekomen. Kurkvloeren absorberen de schok beter en behouden tegelijkertijd hun sterkte. Dit betekent zeer sterke vloeren met een lange levensduur.