Een wonder uit de natuur

Serena  |  Kurkvloer  |  Een wonder uit de natuur

Kurk is de schors van de kurkeik. Het wordt handmatig van de stam gehaald zonder de boom te beschadigen. Elk jaar groeit er een nieuwe laag schors, zodat het een herwinbare en duurzame grondstof vormt. Kurk is ideaal vanwege de steeds toenemende vraag naar instandhouding van natuurlijke grondstoffen. 

Kurk heeft unieke en ongeëvenaarde kwaliteiten die tot op heden door de slimste uitvinders nog niet zijn nagemaakt of verbeterd. Kurk bestaat uit 40 miljoen cellen per cm2 die een “honingraatstructuur” vormen en de boom beschermen tegen plotselinge weersveranderingen. Elke cel functioneert als een natuurlijke mini-isolator tegen temperatuurverschillen, maar dempt ook meer dan gemiddeld geluid en fysieke schokken.

Door deze exclusieve natuurlijke eigenschappen is kurk een ideale grondstof voor vloeren omdat het geluid isoleert, het hele jaar lang een optimale vloertemperatuur biedt en een comfortabele ondergrond is om op te lopen.

kurkeik

kurk a gift from nature
De kurkeik (Quercus Suber L.) is een boom uit de eikenfamilie waarvan de kurk wordt geoogst. De waarde bestaat niet alleen uit de geoogste producten ven de boom, maar ook uit alle cultuurgebonden activiteiten op het gebied van landbouw, bosbouw, het landleven en de jacht, die verband houden met de teelt van kurkeiken.
 
Regelmatig oogsten van kurk (een proces dat ‘strippen’ heet) levert een fundamentele bijdrage aan milieutechnische, economische en sociale duurzaamheid in de landelijke gebieden van de mediterrane regio waar de kurkeik voorkomt. De kurkboom groeit heel langzaam en kan wel 200 jaar oud worden. Tijdens die levensduur wordt de boom gemiddeld 16 keer gestript. Er wordt ongeveer 25 jaar na de aanplant voor de eerste keer kurk geoogst en daarna steeds met tussenpozen van 9 jaar. Bij het oogsten wordt geen enkele schade toegebracht aan de boom. Op deze manier kan het kurkeikenwoud steeds doorgaan met het vasthouden van CO2 en zo een actieve bijdrage leveren aan het beperken van de opwarming van de aarde.
 
Het kurkwoud in Portugal (700.000 hectare), ook bekend als “montado”, is een typisch Iberisch landschap dat van groot belang is voor het ondersteunen van een natuurlijke biodiversiteit. Dit betreft onder andere soorten die wereldwijd als ernstig bedreigd te boek staan: Iberische lynxen, keizerarenden, zwarte ooievaars, wolven en wilde beren.